Vad är ikigai?

Ikigai – en japansk filosofi

Ikigai är ett japanskt begrepp för det som gör livet rikare – det som ger livet mening. Det finns ingen direkt översättning från japanska till svenska, men ordet består av en hopslagning av de två orden iki, som står för ”att leva”, och gai, som står för värde eller mening.

Ikigai kan beskrivas som vår livsmening, glädje eller lycka för att leva. Anledningen att kliva upp varje morgon. Tacksamhet över att leva. Den eller det som gör ditt liv värt att leva. I den japanska kulturen tror man att alla har en ikigai inom sig. Det tror vi på Ikigaiyoga också. Vi är bara många som aldrig har funnit vår ikigai eller har tappat bort den på vägen.

Ikigai kan även summeras som konsten att åldras och förbli ung. Många tror nämligen att en anledning till att Japan, och framför allt ön Okinawa, har så många hundraåringar är just ikigai i kombination med deras hälsosamma leverne.

Vad är då hemligheten till att invånarna är friskare, lever längre och är lyckligare? Nedan följer ikigais tio lagar som många tror är den magiska mixen för just ett långt, friskt och lyckligt liv.

Ikigais tio lagar

Ikigais lag nr 1

Håll dig alltid aktiv, dra dig aldrig tillbaka

Ikigais lag nr 2

Ta det lugnt

Ikigais lag nr 3

Ät dig inte övermätt – 80% regeln

Ikigais lag nr 4

Omge dig med goda vänner

Ikigais lag nr 5

Kom i form till nästa födelsedag

Ikigais lag nr 6

Skratta

Ikigais lag nr 7

Återfå kontakten med naturen

Ikigais lag nr 8

Säg tack

Ikigais lag nr 9

Lev i nuet

Ikigais lag nr 10

Följ din ikigai

…och har du inte funnit din ikigai,
blir din nästa uppgift att finna den!