Fyra frågor för att finna din Ikigai

Vill du finna och leva din ikigai, din livsmening, ditt drömliv?

Känner du att något skaver i livet men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är? Längtar du efter förändring? Efter något större i livet, med mer energi & glädje? Eller är du bara nyfiken på att ta dig tid för reflektion för att finna vad du tycker är viktigt i just ditt liv? 

De fyra frågorna för att finna din ikigai utgår från de fyra cirklarna i ikigaiblomman.

1) Vad älskar du?

2) Vad är du bra på?

3) Vad kan du få betalt för?

4) Vad behöver världen?

Ta dig tid. Reflektera och svara på frågorna. Ha tålamod och var snäll mot dig själv på din ikigairesa. Gå gärna vår gratis provlektion på onlinekursen Finn din ikigai, här för att komma vidare.

Vad älskar du?

I vilka sammanhang mår du bra och känner en inre glädje? Mår du bra av inrutat liv eller ett mer fritt liv. Heltid, deltid? Intressen, passioner och drivkrafter? Vilka föremål, platser och människor får ditt liv att bli mer meningsfullt? Ett tips är att tänka på situatioer när du får ”flow” – den där känslan av att tid och rum försvinner.

Många barn är duktiga på att hitta sitt flow och gå in i lekar innerligt. Vissa av oss har hobbies  som vi brinner för och där vi har tålamod och ro att fortsätta i timmar, ibland utan både mat och sömn.

Vad är du bra på?

Det är lätt att ta sina egna talanger och förmågor för givna. Det är också ofta lättare att se andras styrkor än sina egna. Ett tips är därför att ta hjälp av personer som står som står dig nära. Be dem berätta för dig vad de tycker att du är bra på. Det kan kännas läskigt att fråga, men ta dig modet! Du kommer att få så mycket kärlek tillbaka. Vi lovar.

Vad kan du som du tycker är lätt och inte alls märkvärdigt? Våga innerligt känna att det här är jag bra på!

Vad kan du få betalt för?

Är det möjligt att få pengar att flöda in i ditt liv samtidigt som du gör saker som du älskar och mår bra av? Många av oss har en inkomstström som kommer från det vanliga jobbet, men det finns så många fler sätt att få inkomster på.

Aktiva inkomster, är när du får betalt för något när du uträttar något. Du byter tid mot pengar.

Passiva inkomster är när du får inkomster utan att du behöver göra något just där och då.

Börja se nya möjligheter till att få inkomster och tjäna pengar. Idag finns verkligen förutsättningarna för att ha flera inkomströmmar.

Vad behöver världen från just dig?

Världen behöver en Greta Thunberg för klimathotet. Ren natur, rent hav, välmående djur. Världen behöver även snälla, generösa, positiva, harmoniska, friska människor och platser som vi kan besöka.

Du kan skapa en bättre värld med stora mål och drömmar eller verka i det lilla. Det är minst lika viktigt att vi har eldsjälar som ser till att vi har små orter som fortsätter leva och frodas i Sverige, ett öppet föreningsliv eller familjer som mår bra.

Vill du finna & leva din ikigai?

 Fyra stereotyper

Den nöjda operatören som saknar större mening i arbetet

Saknar den gröna cirkeln:
Det världen behöver.

Den trygga akademikern som har en känsla av tomhet

Saknar den röda cirkeln:
Det du älskar.

Den glada, men fattiga konstnären

Saknar den blå cirkeln:
Det du kan få betalt för.

Den exalterade men osäkra VD:n som egentligen har talang för något helt annat än att driva företag

Saknar den gula cirkeln:
Det du är bra på.

Nyfiken på vår onlinekurs Finn din ikigai?